Boala de reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastro-esofagian - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1

Boala de reflux gastro-esofagian - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 2

BOALA DE REFLUX GASTRO-ESOFAGIAN

 

Fie că simțiți o arsură în piept sau în gât, senzație numită pirozis sau doar aveți regurgitații alimentare sau acide, tuse seacă sau probleme de înghițire a alimentelor, este posibil să suferiți de boală de reflux gastro-esofagian. 

Boala de reflux gastro-esofagian este o tulburare digestivă care afectează sfincterul esofagian, inelul dintre esofag și stomac. Simptomele sunt arsuri la stomac și pe piept, răgușeală, regurgitații, tuse seacă, dificultatea de a înghiți alimente.

Factorii majori de risc sunt: presiunea intra-abdominală crescută: sarcină și obezitate, diabetul zaharat, hernia hiatală, aportul crescut de făinuri și zaharuri rafinate (pâine albă, dulciuri). 

 

1.     Sfaturi dietetice

Alimente care trebuie evitate în boala de reflux gastro-esofagian:

- elimintare: cafea sau băuturi bogate în cafeină: energizante, ceai negru, alcool și fumat

evitare factori iritanți: alimente prăjite, bogate în grăsimi și condimentate, ciocolată, citrice (lămâie, portocale, grapefruit), mentă, ceapă crudă, roșii și suc de roșii (în cazul în care produce disconfort), lapte

 

Alimente care ameliorează simptomele:

- alimente bogate în fibre: cereale integrale și tărâțe, în special: fulgi de ovăz, fulgi de orez, grâu bulgur, orez integral, hrișcă etc.

- Aloe vera

- pește și fructe de mare, carne slabă de pui/curcan gătite fără adaos de ulei/grăsime

- legume la cuptor/abur: cartofi, broccoli, sparanghel, fasole verde, țelină și conopidă, pătrunjel

Ideal este să fie ținut un jurnal alimentar în care este notată reacția la alimente, astfel pe parcurs să aveți o listă personalizată cu alimente de evitat și alimente care ameliorează. Lista de mai sus este general valabilă pentru majoritatea persoanelor, dar fiecare persoană este diferită, unele alimente pe care o persoană le suportă pot să vă provoace disconfort altei persoane.

 

2. Managementul dietetic al bolii de reflux gastroesofagian prin alimentație

Această patologie poate să apară la copii și adulți iar dacă nu este tratată prin alimentație poate să ducă la necesitatea unui tratament medicamentos sau chiar intervenții chirurgicale.

Simptomele pot să fie îmbunătățite prin reguli de igienă alimentară și o dietă adecvată: 

- volmul meselor și ora meselor: evitarea meselor bogate, crescute cantitativ și caloric. Se recomandă mese frecvente la care să fie consumate cantități mai scăzute de alimente. Recomandarea principală e ca mesele să fie divizate pe tot parcursul zilei în cantități mai mici, ideal 6 mese/zi. Ultima masă din zi trebuie consumată cu aproximativ 3 ore înainte de somn, iar după aceasta trebuie evitat sa vă așezați în pat sau în poziție orizontală.

exercițiul fizic moderat ajută la reducerea simptomelor de reflux, doar 30 de minute de plimbare, de exemplu după masă, pot să reducă semnificativ frecvența episoadelor. Tot odată exercițiul fizic ajută la menținerea/scăderea în greutate și scăderea riscului de apariție a simptomelor.