Imunitate scazuta

Imunitate scazuta - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1

IMUNITATE SCĂZUTĂ

 

Imunitatea este însușirea organismului de a opune rezistență în fața activității microbilor și a substanțelor toxice, cu alte cuvinte, capacitatea lui de a-și păstra sănătatea și vigurozitatea. Câteva semne alte imunității scăzute sunt răceli frecvente, nas uscate, tuse, oboseală cronică, stare de rău general fără febră, infecții ale pielii

 

 

1.     Sfaturi dietetice

 

Alimente care trebuie evitate:

- alimente prăjite în grăsime sau ulei, alimente bogate în grăsimi proinflamatoare: ulei de floarea soarelui rafinat, ulei de porumb

- produse de patiserie bogate în grăsimi hidrogenate: cornuri, prăjituri, biscuiți

- cereale și produse din făinuri rafinate 

- alimente bogate în zahăr

- alcool

 

Alimente recomandate:

Creșterea consumului de fructe și legume: antioxidanți din alimente sau sub formă de suplimente alimentarevitamina C (citrice, ananas, kiwi, zmeură, căpșuni), vitamina A (ficat, morcovi, cartofi dulci, legume cu Frunze verzi, dovleac), vitamina E (cereale, semințe, uleiuri vegetale: floarea soarelu, resveratrol (struguri, fistic, afine, merișoare, boabe cacao), quercetină (mere, citrice, pătrunjel, ceai verde/negru), coenzima Q10 (organe: ficat, rinichi, carne de vită, ulei de soia, sardine și macrou)

Creșterea consumului de alimente bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3) și acizi grași mononesaturați: pește și fructe de mare: somon, macrou, ton, sardine, hering, păstrăv (nu conservă cu sare), nuci și semințe: nuci, migdale, alune de pădure, semințe de in, cânepă, chia, unt din aceste semințe și nuci, uleiuri vegetale: de măsline, in, soia, cânepă, dovleac, susan, nuci

Condimente: turmeric (curcumina), scorțișoară, ardei roșu (capsaicina), cuișoare (eugenol), ghimbir (gingerol), busuioc și rozmarin (acid ursolic) și usturoiul datorită capacității antioxidante puternice.

 

 

2.     Managementul dietetic al imunității scăzute prin alimentație

 

Starea nutritivă este un factor important care contribuie la imunitate. Subnutriția afectează sistemul imunitar prin suprimarea funcțiilor imunitare care sunt fundamentale pentru a oferi protecție. Macronutrienții și micronutrienții sunt la fel de importanți: 

- proteinele ​​sunt foarte importante, aminoacizi cu lanț ramificat (BCAAs) și alți aminoacizi esențiali sprijină sinteza de proteine, ARN și ADN din limfocite pentru a răspunde la agenții patogeni. Arginina și glutamina susțin sănătatea intestinală și procesul de vindecare. Pentru a preveni utilizarea de proteine ​​pentru energie, este nevoie de aport suficient de carbohidrați. Grăsimile, în special acizi grași omega-3, furnizează calorii necesare și să sprijină sistemul imunitar.

- deficitul de vitamina A afectează atât imunitatea înnăscută cât și răspunsurile la infecții. Carotenoidele, cum ar fi beta-caroten, licopen si zeaxantina protejează sistemul imunitar.

- vitaminele antioxidante C și E, contracarează daunele cauzate de specii reactive de oxigen.

- vitamina D3 reglează diferențierea, creșterea și funcționalitatea monocitelor, celule dendritice și limfocite T și B.

- mineralele și alte substanțe joacă un rol important de asemenea, precum zinc, fier, crom, mangan și coenzima Q10.

 

Practica nutrițională, managementul stresului, o igienă bună, odihnă și activitatea fizică pot reduce riscurile de infecție în orice populație.