Bronsita

Bronsita - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1

Bronsita - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 2

BRONȘITA

 

Bronșita este inflamația căilor aeriene; bronșita acută este o infecție respiratorie acută, care se manifestă prin tuse productivă, care dureaza cel mult 3 săptămâni. Forma acută poate urma o infecție a tractului respirator superior sau o răceală, producând hemoptizie, dureri în gât, secreții nazale, febră ușoară, tuse și dureri de spate și musculare. Cauzele includ virusuri, expunerea la acizi puternici, amoniac, sau vapori de clor, ozon, poluarea aerului sau de dioxid de azot. Cauzele bacteriene sunt rare. Forma cronică poate produce dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, episoade de tuse și expectorație.

 

1.     Sfaturi dietetice

Alimente care trebuie evitate:

- alimente prăjite în grăsime sau ulei și alimente bogate în grăsimi proinflamatoare: ulei de floarea soarelui, ulei de porumb

- produse de patiserie bogate în grăsimi hidrogenate: cornuri, prăjituri, biscuiți

- cereale și produse din făinuri rafinate 

- alimente bogate în zahăr

- alcool
 
Alimente recomandate:

creșterea consumului de alimente bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3) și acizi grași mononesaturați: pește și fructe de mare: somon, macrou, ton, sardine, hering, păstrăv (nu conservă cu sare), nuci, migdale, alune de pădure, semințe de: in, cânepă, chia, unt din aceste semințe și nuci, uleiuri vegetale de: măsline, in, soia, cânepă, dovleac, susan, nucisuplimente cu: ulei de pește, Omega-3, ulei din ficat de cod, ulei de avocado, amestec de semințe omega forte

antioxidanți din alimente sau sub formă de suplimente alimentare: vitamina C: citrice, ananas, kiwi, zmeură, căpșuni, vitamina A: ficat, morcovi, cartofi dulci, legume cu Frunze verzi, dovleac, vitamina E: cereale, semințe, uleiuri vegetale: floarea soarelui, resveratrol: struguri, fistic, afine, merișoare, boabe cacao, quercetină:mere, citrice, pătrunjel, ceai verde și negru, coenzima Q10: organe: ficat, rinichi, carne de vită, ulei de soia, sardine și macrou

- seleniu: nuci de Brazilia, ton, sardine, carne de vită, pui, ouă, fasole, semințe de chia, orez, semințe de susan, floarea soarelui, in, broccoli, varză, spanac

- potasiu: avocado, spanac, cartof dulce, lapte de cocos, kefir/ iarut, fasole albă, banane, caise uscate, ciuperci

N-acetilcisteina (NAC) este o formă modificată a unui aminoacid care funcționează ca un antioxidant in organism și ajută la ameliorarea simptomelor de BPOC (boli pulmonare obstructive cronice), acționând ca un antioxidant pentru a reduce stresul oxidativ din plămâni (daune cauzate de radicalii liberi, particule care afectează celulele și ADN-ul). Unele studii sugerează că luarea NAC reduce numărul de atacuri de bronșită severă.
             - probioticele (Lactobacillus), așa numitele bacterii "bune", ajută la prevenirea infecțiilor intestinale și există dovezi că ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii. Studiile arată că probiotice combinate cu vitamine si minerale reduc numărul de răceli la adulți.

Kombucha este o sursă de bacterii benefice și vitamina B12; se consumă ca ceai fermentat și are de asemenea efect tonic general

Echinaceea poate ajuta la prevenirea răcelilor, ceea ce poate duce la bronșită. O analiză a 14 studii științifice a constatat că la persoanele care au luat Echinaceea s-a redus riscul lor de răceală cu 58% și a redus durata unei răceli, cu o medie de o zi și jumătate.
*Echinaceea nu trebuie utilizat de către femeile însărcinate sau care alăptează, sau de către oricine care ia medicamente care suprimă sistemul imunitar, Echinaceea interacționează cu multe alte medicamente. 

Andrographis poate ajuta la reducerea simptomelor de răceală și a riscului de bronșită

*Andrographis poate crește riscul de sângerare, poate interfera cu fertilitatea sau cauza pierderea sarcinii, este inadecvat pentru persoanele cu tulburări autoimune, sau cei care au luat anticoagulante.

- usturoiul studiile arată că persoanele care au luat usturoi au avut 63% mai puține răceli decât cei care au luat placebo, de asemenea cei care au luat suplimente cu usturoi s-au recuperat mai repede.

*Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează trebuie să discute cu medicul lor înainte de a lua suplimente de usturoi.

- Ginsengul: ajută la prevenirea răcelilor, precum și reducerea numărului de răceli și severitatea simptomelor.

- lumânărica este un expectorant, ceea ce înseamnă că ajută la curățarea de musuc și la tratarea bolilor respiratorii și a tusei.

- menta este larg utilizată pentru a trata simptomele răcelii; principalul său agent activ, mentol, este un decongestionant bun, și acționează și ca un expectorant, subțiând mucusul.

- iedera: extractul de plante de iederă, sub formă de sirop sau picături de tuse, ameliorează simptome legate de tuse, atât în rândul copiilor cât și a adulților.

 

2. Managementul dietetic al bronșitei prin alimentație

Antioxidanții dietetici și funcția pulmonară par să fie corelate, nivelurile serice de antioxidanți ajută la menținerea funcției pulmonare. De asemenea, deoarece tipul de grăsimi alimentare ingerate pot afecta inflamația sistemică, riscul de bronșită este corelat și cu consumul alimentar de acizi grași Omega-3 și dezvoltarea ulterioară.

O influență pozitivă asupra simptomatologiei o au creșterea consumului de fructe și legume, suplimentele cu multivitamine și multiminerale care să conțină cel puțin 300 mg Vitamina C/zi, creșterea aportului de lichide. În cazul în care laptele dă o senzație de secreție crescută de mucus, trebuie substituit cu lapte de origine vegetală: soia, migdale, alune pădure etc.