Obezitatea

Obezitatea - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 1

Obezitatea - recomandari nutritionale pentru o zi meniu varianta 2

OBEZITATEA

 

Dezvoltarea obezității nu este corelată cu factori unici, este mai mult o interacțiune complexă între factorii de mediu, comportament și genetică, toate aceastea influențând sau aducând o contribuție la balanța energetică: ingestia de alimente sau nutrienți calorici, consumul de energie prin activitatea zilnică și depunerea excesului de energie. În ultimii ani s-a acordat atenție mai mare obezității, atât din punct de vedere medical cât și social datorită creșterii rapide a ratei obezității în populație, factor important care poate fi prevenit în creșterea mortalității, datorită asocierii cu un număr mare de patologii cronice.

 

 

1.     Sfaturi dietetice

 

Alimente care trebuie evitate: alimente dense caloric, bogate în zaharuri rafinate și grăsimi hiderogenate:

- băuturi bogate în zahăr sau îndulcite bomboane, caramele, napolitane, ciocolata, topingurile pentru înghețată, torturi      

- alimente prăjite în grăsime sau ulei

- alimente bogate în grăsimi saturate: carne grasă de miel, porc, vită, rață, pui etc. (trebuie consumată fără piele și trebuie îndepărtate urmele vizibile de grăsime), mezelurile, alimente fast-food: cartofi, pui prăjit, sosurile, maioneza

- produse de patiserie bogate în grăsimi hidrogenate și zaharuri: cornuri, prăjituri, biscuiți, plăcinte, pateuri,

 

Alimente recomandate:

Creșterea consumului de alimente bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3) și acizi grași mononesaturați:

- pește și fructe de mare: somon, macrou, ton, sardine, hering, păstrăv (nu conservă cu sare)

- nuci, migdale, alune de pădure, semințe de: in, cânepă, chia, unt din aceste semințe 

- uleiuri vegetale de: măsline, in, soia, cânepă, dovleac, susan, nuci

- suplimente cu: ulei de pește, Omega-3, ulei din ficat de cod, ulei de avocado, amestec de semințe omega forte

Consum de alimente proaspete, scăzute în calorii și bogate în fibre pentru a avea o senzație de sațietate pe perioadă mai lungă: legume și fructe proaspete, leguminoase, cereale integrale și tărâțe

 

 

2.    Managementul dietetic al obezității prin alimentație

 

Obezitatea este o patologie a balanței energetice. Ea se dezvoltă ca un rezultat al unei balanțe neechilibrate din aportul energetic (de alimente sau nutrienți calorici, principalii nutrienți calorici fiind: grăsimile, carbohidrații – zaharuri, proteine și alcool), și consumul de energie (activitate zilnică, sport etc.). Acești factori sunt influențați într-o anumită măsură și de factorii genetici și factorii din mediul în care trăim. Echilibrul în dieta noastră este atins în momentul în care energia obținută din alimentele consumate este potrivită consumului de energie efectuat. 

 

În cazul obezității, în momentul în care aportul energetic depășește consumul de energie, există o balanță energetică pozitivă care duce la stocarea de energie sub formă de depozite (la nivelul organelor și a mușchilor, rezerve de proteine, glucoză și glicogen și lipide – grăsimi). Capacitatea organismului de a stoca grăsime la nivelul țesutului adipos este practic nelimitată, prin creșterea dimensiunilor celulelor grase. Primul pas în scăderea în greutate este producerea unei balanțe energetice negative. Astfel, este necesar un deficit energetic de aproximativ 3500 kcal pentru a scădea aproximativ 450 g, astfel un deficit caloric de aprox. 500 kcal/ zi poate fi susținut și duce la o scădere treptată în greutate. În momentul în care se produce scăderea în greutate, aceasta se întâmplă în procent de aproximativ 80% din țesutul adipos și 20% din masa musculară. Activitatea fizică moderată trebuie să completeze un plan alimentar echilibrat pentru a menține masa musculară și a ajuta la menținerea balanței energetice negative.