Osteoartrita

OSTEOARTRITA

 

Patologiile reumatice sunt caracterizate prin inflamație (roșeată, senzație de căldură și durere) și pierderea flexibilității, rigiditate și umflături la nivelul articulațiilor, oaselor, ligamentelor, tendoanelor și mușchiilor. Câteva exemple de boli reumatice sunt artrita infecțioasă, osteoartrita, artrita psoriazică, artrita reumatoidă, fibromialgia, guta și lupus eritematos sistemic.

Artrita se referă la inflamația unei articulații, iar Fundația Națională de artrită enumeră mai mult de 100 de tipuri de artrită și boli asociate. Osteoartrita este cel mai comun tip de artrită. Aceasta este cunoscută și sub numele de boală degenerativă articulară și este o tulburare progresivă a articulaților cauzând pierderea treptată a cartilajului, având ca rezultat dezvoltarea de pinteni osoși și chisturi la marginea articulațiilor. Majoritatea persoanelor cu osteoartrită declară că aceasta le limitează activitățile zilnice, atât la muncă, cât și în timpul liber. Producția cronică de citokine proinflamatorii și specii reactive de oxigen sunt implicate în patologia osteoartritei. Concentrațiile serice ridicate ale factorului de necroză tumorală alfa (TNF-alpha) sunt asociate cu scăderea funcției fizice, creșterea rigidității și a durerii. 

 

 

1.     Sfaturi dietetice

 

Alimente care trebuie evitate:

- alimente prăjite în grăsime sau ulei

- alimente bogate în grăsimi proinflamatoare: ulei de floarea soarelui rafinat, ulei de porumb

- produse de patiserie bogate în grăsimi hidrogenate: cornuri, prăjituri, biscuiți

- cereale și produse din făinuri rafinate

- alimente bogate în zahăr

- alcool

 

Alimente recomandate în terapia nutrițională a osteoartritei:

- creșterea consumului de alimente bogate în acizi grași polinesaturați (Omega-3) și acizi grași mononesaturați:  pește și fructe de mare: somon, macrou, ton, sardine, hering, păstrăv (nu conservă cu sare)nuci, migdale, alune de pădure, semințe de: nuci, in, cânepă, chia, unt din aceste semințe și nuci, uleiuri vegetale de: măsline, in, soia, cânepă, dovleac, susan, nucisuplimente cu: ulei de pește, Omega-3, ulei din ficat de cod, ulei de avocado, amestec de semințe omega forte

- nutraceutice: suplimente cu glucozamină, condroitină, colagen hidrolizat, ulei de soia și avocado nesaponificabile reduc degradarea cartilajului și scad durerile asociate cu osteoartrita.

 - Boswellia frefreana datorită principalului compus: epi-lupeolsuprimă producția de molecule proinflamatorii, ajută la scăderea durerii și previne degradarea colagenului.

- fitochimicale antioxidante care sunt cunoscute pentru acțiunea lor antiinflamatorie și abilitatea lor de a proteja țesuturile de enzimele care produc inflamație.

- condimente: turmeric (curcumina), ardei roșu (capsaicina), cuișoare (eugenol), ghimbir (gingerol), busuioc și rozmarin (acid ursolic) și usturoiul au acțiune antiinflamatorie datorită capacității antioxidante.

 

 

2.    Managementul dietetic al osteoartritei prin alimentație

 

Scăderea în greutate printr-o dietă echilibrată, scăzută caloric este recomandată dacă există un surplus de kg.

 

Răspunsul inflamator poate fi scăzut prin adăugarea de alimente bogate în Omega-3 și suplimente.  De asemenea, este foarte important să se asigure consumul zilnic de alimente bogate în calciu și vitamina D: legume cu frunze verzi, sardine, somon, ulei de pește, hering, gălbenuș de ou, produse lactate sau produse fortificate, tofu, lapte de soia etc.